maanantai 6. joulukuuta 2010

Tilastoja kurssin osallistujista

Kurssille osallistui kaiken kaikkiaan 83 osallistujaa. Kaksi ryhmää Kuopiossa (43 osallistujaa) ja yhdet ryhmät Joensuussa (20) ja Mikkelissä (20). Osallistujaryhmät olivat keskenään hyvin homogeenisiä, eli samansuuntaisia vastauksia saatiin kaikilla neljällä koulutuskerralla.

Osallistujia oli kirjasto-, liikunta-, nuoriso- ja opetusaloilta. Osallistujat olivat pääsääntöisesti naisia, keski-ikä osallistujilla oli yli 40 vuotta. Osallistujista vain yksi ei ollut käyttänyt sähköpostia ennen kurssille osallistumista, 57.8% oli ennen kurssille osallistumista gmail -tunnus.

Aiemmin käytetyt some -palvelut

sähköposti 98,8% 
IRC galleria / ii2 13,3% 
sosiaaliset palvelut (Facebook.) 51,8% 19,3%
pikaviestimet ( Messenger) 38,6%
pikaviestimet (Skype) 41,0%
videonjakopalvelut (Youtube, Vimeo) 63,9%
kuvanjakopalvelut (Flickr, Picasa) 26,5%
keskustelufoorumit (Suomi24 jne.) 48,2%
oma blogi (Blogger, WordPress) 12,0%
virtuaalimaailmat (Second Life/Habbo/WoW) 14,5% 
Joku muu 12,0%

Muita sosiaalisen median palveluita avoimessa kyselyssä esiteltiin todella laajasti. Useimmiten käyttö on työperäistä tai harrastuksiin liittyvää. Työssä sosiaalista mediaa oli aiemmin käyttänyt 58,5% osallistujista, yksityisesti 66,3%.  Ensimmäiseksi askeleeksi suositellaan Facebookiin tutustumista, muuten ylläolevista palveluista kannatusta saatiin kaikille tasaisesti (huomattavaa on että kysely tehtiin ENNEN koulutusta).

Kyselyssä pyydettiin kertomaan esteistä, joita erityisesti työpaikoilla on sosiaalisen median käyttöönottoon. Erityisesti esille nousivat aikaan, motivaatioon ja taitotason kehittämiseen liittyvät ongelmat. Painetta sosiaalisen median hyödyntämiseen on erityisesti oman organisaation näkyvyyden ja ulkoisen viestinnän näkökulmista. Tämä vaatii erityisosaamista ja panostusta työresurssiin. Useassa työpaikassa sitä tehdään oman työn ohessa, sen lisäksi.

Muita esille nousevia asioita olivat mm. tekniikan riittävä taso (infrastruktuuri), tietoturva, tekijänoikeudet, ennakkoluuloisuus uusia ilmiöitä kohtaan sekä uusien ideoiden saaminen.

Kiitos kaikille koulutukseen osallistuneille. Toivottavasti se vastasi edellämainittuihin ongelmakohtiin ja oheismateriaalina tarjottavasta verkkomateriaalista on teille ja työyhteisöllenne hyötyä. Muistakaa, että se on vapaasti teidän käytettävissänne ja voitte linkittää ja edelleen kehittää sitä omassa työssänne vapaasti.

Koulutus oli mielenkiintoinen ja sitä pyritään jatkamaan vuoden 2011 puolella uusilla paikkakunnilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti